Diferenta dintre PAL si MDF
Ce ar trebui sa alegi?
Cand vine vorba despre mobila realizata la comanda clientii trebuie sa aleaga materialul si accesoriile, iar una dintre cele mai mari dileme este daca sa opteze pentru PAL sau pentru MDF. Mobila din MDF este mai scumpa decat cea din PAL, dar, dincolo de acest aspect, sunt multe alte considerente importante.
Pentru a face alegerea optima, in functie de calitate si nu doar dupa pret, ar trebui sa stii care este diferenta dintre PAL si MDF si care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui material.
Ce ar trebui sa stii despre MDF
Descoperit din intamplare in 1925 de William Mason care incerca sa valorifice rumegusul si sa creeze un panou izolator, MDF-ul (Medium Density Fiberboard) a fost o revelatie in industria mobilierului. Obtinut la presiuni si temperaturi crescute, acesta este foarte dens si rezistent si poate varia in functie de adezivul folosit, dar si de granulatia materiei prime. Astfel exista si HDF (High Density Fiberboard) care este mai dens decat MDF-ul, dar si placile de OSB la care se foloseste un adeziv special.
Ce ar trebui sa stii despre PAL
PAL-ul este un tip de MDF de densitate mai mica si, pentru ca se fabrica mai usor si din mai putina materie prima, este mai ieftin. De aceea, mobila realizata din PAL este mai accesibila ca pret decat cea realizata din MDF.
Diferenta dintre PAL si MDF
Pe langa densitate si pret, sunt si alte diferente intre PAL si MDF. Deoarece are o densitate mai mica, PAL-ul nu este la fel de rezistent ca MDF-ul si nu suporta la fel de bine greutatea. Totodata, pentru ca are cantul rotunjit nu se poate freza si finisa la fel de bine ca MDF-ul.
Prin urmare, MDF-ul este mai rezistent, sustine greutati mai mari si are un cant care suporta finisaje elegante. In plus, MDF-ul poate fi imbracat in folii de plastic, adica infloiat in diverse texturi si culori. Datorita acestui lucru, este rezistent la apa si la aburi si considerat materialul perfect pentru mobila din baie sau din bucatarie.
Intrucat poate fi vopsit, MDF-ul poate fi lucios, in vreme ce PAL-ul are textura lemnului natur si un aspect opac. Totusi, tehnologia moderna permite acum vopsirea optima a PAL-ului care, astfel, poate deveni foarte lucios si aproape imposibil de diferentiat de MDF.
Ce sa aleg? Pal sau MDF?
Acum, cand stii diferenta dintre PAL si MDF este firesc sa te intrebi pe care ar trebui sa il alegi cand comanzi mobila. In general, designerii iti vor propune materialele pe care stiu ca le au in stoc si despre care stiu ca se pliaza optim pe tipul de mobilier dorit de tine. Astfel, se pot respecta termenele de executie si, totodata, pot fi garantate calitatea si durabilitatea mobilierului.
Solutia cea mai buna ar fi sa optezi pentru PAL pentru zonele care nu se vad, cum sunt rafturile interioare, peretii laterali interiori sau structura de baza. Insa, pentru zonele exterioare care se vad (fetele usilor, blaturile sau rafturile) si care trebuie sa arate impecabil, ar trebui sa alegi MDF-ul. Vei fi placut impresionat de finisajele canturilor, dar si de diferenta de greutate.
Folosim diferite modele de PAL si MDF si oferim calitate!
Folosim PAL melaminat cantuit cu ABS in diverse dimensiuni de la marci de incredere precum Kastamoniu, Egger, Kronospan si Falco. De asemenea, MDF-ul este procurat de la producatori si furnizori renumiti pentru calitate cum ar fi AGT, Gizir, Global Suceava, Net Front sau Vario. Este disponibil in varianta vopsita, infoliata, superlucioasa sau de placa AGT.
Noi te ajutam sa vezi diferenta dintre PAL si MDF si sa faci alegerile optime, astfel incat sa fii multumit de mobilierul realizat, de calitate, aspect si durabilitate! In plus, ne procuram materialele de la producatori de incredere si iti putem garanta calitatea, rezistenta si durabilitatea mobilierului realizat.